Borvidék
Badacsony
Terület
10 hektár
Szőlőfajták
Rajnai Rizling
Dűlők
Kezdet, Magány, Püspökudvar, Püspökkert, Grófdomb
Talaj
vulkanikus kőzet - bazalt, pannon homok
Borkészítés
reduktív borkészítés
A Villa Sandahl pincészet 2004 óta foglalkozik borkészítéssel a Balaton északi partján elterülő legmagasabb tanúhegyen. Az alapító svéd testvérpár egy dologban a kezdetektől eltökéltnek bizonyult: a cél nem lehet más, mint kiemelkedő minőségű borokat készíteni. Ehhez olyan kiváló adottságú dülők szőlőire van szükség, amilyenek például a vulkanikus Badacsony hegyen is találhatók. Néhány év tapasztalata alapján – ami különböző szőlőfajtákkal, szüreti időpontokkal, tőketerheléssel, borászati módszerekkel való kísérletezést jelentett – az alábbi következtetésekre jutottunk: – A közvetlenül a Balatonra néző, déli fekvésű, meredek dűlőkön olyan szőlőfajta alkalmazása szükséges, amely jobban bírja a meleget, és a szárazságot. A későbbi érésű, határozottabb savszerkezettel bíró Rajnai Rizling tökéletes párosításnak bizonyult a helyi mikroklímával és a vulkanikus talajjal. – Az egyik legfontosabb tényező a minőség szempontjából a megfelelő időben végzett (esetünkben minél későbbi) szüret.